juni 24, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Vind een zorgverzekering die bij jou past!

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hier heeft de Nederlandse regering voor gekozen zodat mensen niet in financiële problemen kunnen kopen wanneer ze voor onverwachtse zorgkosten komen te staan. Je betaalt slechts een eigen risico en de rest wordt gedekt door de zorgverzekeraar. Ook moet je een maandelijks bedrag betalen, die jaarlijks kan veranderen. In dit artikel vertel ik jullie meer over de zorgverzekeringen in ons land.

Soorten zorgverzekeringen

De zorgverzekeringen kun je verdelen in twee categorieën: de basiszorgverzekeringen en aanvullende zorgverzekering.

Om te beginnen de basiszorgverzekering, of te wel de zorgverzekering die verplicht is. Deze zorgverzekering dekt alle noodzakelijke zorgkosten. Hieronder vallen dus bijvoorbeeld de kosten voor wanneer je plotseling naar het ziekenhuis of naar de huisarts moet. Voor de meeste zorgkosten ben je dus verzekerd en hoef je alleen je eigen risico te betalen.

Naast de basiszorgverzekering kan je er ook nog voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering te nemen. Deze zorgverzekering kan je zelf samenstellen en is handig wanneer je denkt veel aanvullende zorg nodig te hebben. Heb je bijvoorbeeld last van je tanden? Dan kan je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die de kosten voor de tandarts dekt.

Waarom is het nu zo belangrijk?

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te kijken of je wel de juiste zorgverzekering hebt. Je kan namelijk tot en met 31 december beslissen over te stappen van zorgverzekering, wanneer je het op 1 januari van het nieuwe kalender jaar wilt doen, ben je al te laat. Er zijn slechts een paar uitzonderingen waarmee je later nog kan overstappen:

  • Je wordt 18 in het nieuwe jaar.
  • Je gaat scheiden en had een gezamenlijke zorgverzekering.
  • Je stapt over naar een nieuwe werkgever die een collectieve zorgverzekering heeft.

Hoe vind ik de juiste zorgverzekering?

Natuurlijk moet je nog wel de juiste zorgverzekering kiezen. Om dit te doen moet je eerst je wensen en behoeften op een rijtje zetten. Hierna kan je de zorgverzekeringen online vergelijken op een zorgvergelijker. Op deze sites vind je makkelijk en snel de goedkoopste zorgverzekering voor jou. Let wel op dat de zorgverzekeraar die je kiest samenwerkt met ziekenhuizen in jouw buurt, zo ben je zeker dat jouw kosten altijd gedekt worden.