juni 24, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Obstipatie en wat je eraan kunt doen

Over obstipatie bestaan nogal wat indianenverhalen. Daarom gaan we in dit artikel nader in op de vraag wanneer je nu eigenlijk obstipatie hebt en wat je daar in dat geval aan kunt doen om er weer vanaf te komen. Wel willen we hierbij de kanttekening bij maken, dat wanneer je teveel klachten ervaart het altijd verstandig is om even langs de huisarts te gaan.

Wat is obstipatie eigenlijk?

Obstipatie betekent dat er een verstopping van ontlasting in je darmen optreedt. Het is niet zo dat je direct last hebt van obstipatie wanneer je een dag niet naar het toilet bent geweest. De verhalen die de ronde doen dat je per dag minimaal drie keer naar het toilet moet gaan, zijn dus niet helemaal waar. Natuurlijk geldt het voor sommige mensen wel dat ze drie keer per dag naar het toilet gaan, maar er zijn ook mensen die bijvoorbeeld om de dag naar het toilet moeten. In principe heb je mogelijk last van obstipatie als het gebruikelijke ritme van je stoelgang flink verstoord is.

Wat zijn mogelijke oorzaken van obstipatie?

De oorzaken waardoor een verstopping in je darmen optreedt zijn zeer divers. Soms kan het bijvoorbeeld te maken hebben met een stressvolle week (of vakantie, lees dit artikel maar eens), waardoor je lichaam als het ware verkrampt en je stoelgang daardoor verhinderd wordt.

Ook kan het zo zijn dat je onbewust te weinig drinkt, waardoor je ontlasting uitdroogt en het je darmen minder gemakkelijk kan verlaten. Een van de oorzaken die ook vaak voorkomt, is het te weinig eten aan vezelrijke voeding. Vezelrijke voeding is van groot belang om een goede stoelgang te stimuleren. De reden hiervoor is dat vezels vocht opnemen. Wanneer er voldoende vezels in je ontlasting zitten, blijft je ontlasting vochtig en raak je het daardoor gemakkelijker kwijt.

Wat kun je tegen verstopte darmen doen?

Zoals we zojuist hebben aangegeven is het eten van vezelrijke voeding belangrijk. Maar vergeet ook niet om voldoende water te drinken, anders kunnen de vezels weinig vocht opnemen. Een andere maatregel die kan helpen, is dat je ervoor zorgt dat je voldoende lichaamsbeweging hebt. Door voldoende te bewegen komen je darmen vaker in beweging, waardoor de ontlasting eenvoudiger je darmen kan verlaten. Een laatste tip die we je willen geven, is om de hoeveelheid stress te beperken.

Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat je in ieder geval kunt doen is een avond in de week geheel voor jezelf plannen en je door niets of niemand laten afleiden. Op zo’n avond kun je bijvoorbeeld een yogales volgen of lekker op de bank gaan liggen en je favoriete boek lezen. Zorg in ieder geval voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning, waardoor stress minder kans heeft.

Naar de huisarts

Hoewel je in de meeste gevallen obstipatie zelf kunt verhelpen, raden we je aan om in gevallen waarin je belemmering/klachten van obstipatie ondervindt naar de huisarts toe te gaan. Anders ga je wellicht lopen stressen om de situatie en laat dat nou net een van de mogelijke oorzaken van obstipatie zijn!