juni 19, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Halo's zien

Halo’s zien

Waardoor zie je kringen rond lichtpunten?

Zie je kringen, ofwel halo’s, rond lichtpunten in het donker? Wees dan gerust: je ziet dan geen spoken of heiligen. Wat wel zorgelijk is als je halo’s ziet, is dat je gezichtsvermogen op de een of andere manier is aangetast. Lees hieronder meer over het verschijnsel van halo’s zien.

Wat zijn halo’s?

Halo’s zijn heldere kringen die je vooral in een schemerige of donkere omgeving kunt zien rond een lichtbron. Bijvoorbeeld rond een lantaarnpaal of bij koplampen van auto’s. Door deze lichtbollen (halo’s) die het oog binnenkomen wordt het gewone zien gehinderd.

Oorzaak van het zien van halo’s

Licht is nodig om goed te kunnen zien. We zien ‘dingen’ omdat licht erop weerkaatst en zo in onze ogen terechtkomt. Een teveel aan licht kan er ook voor zorgen dat we ‘dingen’ juist niet (goed) kunnen zien. Dan kunnen we halo’s zien die veroorzaakt worden door lichtverblinding.

Lichtverblinding

Lichtverblinding kan zich zowel in het donker als bij daglicht voordoen. In het donker zie je halo’s rond lichtpunten en bij daglicht zie je strooilicht rond een voorwerp. Dit varieert per persoon in vorm, grootte en helderheid. Wie in een te felle lichtbron probeert te kijken, kijkt bij voorkeur scheel of zelfs weg van het licht. Soms zorgt dat teveel aan licht voor traanvorming. Lichtverblinding kan het gezichtsvermogen aantasten en zorgt bijvoorbeeld voor minder contrastgevoeligheid, zeker als er maar weinig daglicht is. Het beeld wordt dan vaag.

Wat doen bij halo’s zien of ander lichtgevoeligheid?

Zie je ook vaak halo’s rond lichtpunten in het donker of knijp je ook met je ogen als er (veel) licht in je ogen schijnt? Ga dan naar een echt goede opticien en niet een ‘brillenprijsstunter’. De goede opticien kan je ogen meten en beoordelen of je wellicht het zien van halo’s kun verminderen met bijvoorbeeld speciale brillenglazen, contrastverhogende scleralenzen, zachte keratoconus contactlenzen of een nachtbril. Wat vond je van dit blog? We horen graag je mening via het contactformulier op de website.