juni 24, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

stamcellen doneren

Doneer stamcellen

De meeste mensen denken dat stamcellen doneren een ingewikkeld traject is. Het is wel tijdrovend omdat alles gecontroleerd en gescreend moet worden, vooral je gezondheid is van groot belang om te kunnen doneren. Ben je eenmaal begonnen met de procedure dan volgt de weg zich vanzelf. Door een setje aan te vragen bij Matchis kun je eenvoudig je wangslijm opvangen en opsturen om je weefsel te kunnen bepalen. In een databank staan de gegevens van alle mensen wereldwijd die ook donor zijn.

Veel belangstelling voor eigen stamcellen

stamcellen doneren

Het daadwerkelijk stamcellen doneren zal niet snel gebeuren, in de meeste gevallen zal je nooit een oproep krijgen. Simpelweg omdat je niet het goede weefsel hebt voor een pati├źnt. Eigen stamcellen bewaren wordt steeds populairder tegenwoordig. Helaas bestaat er nog niets om je eigen stamcellen te bewaren voor eigen gebruik. De operatie om stamcellen te krijgen is een zeer kostbare operatie. Bij de geboorte van een kind, of wanneer een kind wisselt van melktanden kan dit wel eenvoudig en meerdere keren.

Kleine kans op een match

stamcellen doneren

Ook al is de kans klein dat je een match vindt met je weefsel, toch is stamcellen doneren zeer belangrijk. Hoe meer mensen het doen, hoe groter de kans is dat er iemand een goede match vind. Bij familieleden is de kans ook slechts 25% dat je een iemand vind met hetzelfde weefsel. Je kunt je voorstellen dat er veel mensen het moeten hebben van een stamceldonor buiten de familie of vriendenkring. Door het grote tekort aan stamceldonoren wordt helaas niet altijd een match gevonden.