juni 18, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

5 dingen die je moet weten over een depressies

Iedereen weet dat je tijdens een depressie last hebt van somberheid en de toekomst donker inziet. Depressie is dan ook een stemmingsstoornis waar een negatieve stemming centraal in staat. Ondanks dat depressie veel voorkomt is de kennis vaak beperkt. Zie hier 5 dingen die belangrijk zijn om te weten.

 

  • Depressie is een echte ziekte

Het is een misvatting te denken dat depressie mensen treft met een zwakke ruggengraat. depressies zijn eerder een teken dat mensen te lang te sterk zijn geweest.  Mensen die lijden aan een depressie voelen zich continu waardeloos, hopeloos, angstig en zo verdrietig dat ze er suïcidaal van kunnen worden. Depressie wordt beschouwt als een groot probleem voor de volksgezondheid en staat in de top 5 van meest dure ziekte, door de hoge kosten en het ziekteverzuim.

  • Er zijn verschillende soorten depressies

Er zijn allerlei soorten depressies, met verschillende kenmerken en oorzaken. Het onderscheid is belangrijk omdat de behandeling per type depressie verschilt. Naast de bekende depressieve stoornis kun je ook depressies krijgen binnen een bipolaire stoornis, zijn er seizoensgebonden depressies, postnatale depressies en depressies met psychotische klachten.

  • Depressie is vaak een chronische ziekte
    Veel mensen die ooit een depressie hebben gehad krijgen later in hun leven een terugval. Depressie wordt daarom ook wel gezien als een chronische ziekte waar je levenslang last van kunt hebben. depressie komt vaak ook voor bij mensen die veel last hebben van stress
  • Depressie is een slaapstoornis

Er is een sterk verband tussen depressies en slaapproblemen. Aan de ene kant veroorzaakt een depressie (ernstige) verstoringen in de slaap, aan de andere kant verergeren de slaapproblemen de depressie. Uit EEG-onderzoek blijkt dat de hersengolven van mensen met depressies erg afwijken van het normale. Bij ernstige depressies kan een nacht slaaponthouding de klachten in één keer laten verdwijnen. Deze keren echter weer terug zodra men weer gaat slapen.

  • Depressieve mensen weigeren vaak hulp
    Depressieve mensen voelen zich waardeloos en zien geen hoop voor de toekomst. Ze voelen zich snel teveel en willen anderen niet tot last zijn. Daarom weigeren ze vaak hulp terwijl die wel belangrijk is. Maar begrijp dat uitstelgedrag vaak leidt tot nog meer psychische problemen. Lees hier hoe je uitstelgedrag snel kunt aanpakken.