juli 23, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

act cursus

Je psychologische kennis verrijken? Volg een ACT cursus

Wanneer je jezelf reeds professioneel en afgestudeerd (klinisch) psycholoog, psychiater of gedragstherapeut mag noemen, dan geldt voor jou waarschijnlijk dat je een zeer kundige professional bent met een passie voor je werk. Om in die positie te komen en te blijven is namelijk veel doorzettingsvermogen en toewijding nodig. Om je cliënten uiteindelijk zo goed mogelijk te kunnen helpen kan het wenselijk zijn af en toe jezelf bij te scholen of je kennis te verrijken via extra cursussen. Wat dat betreft zou een ACT cursus niet verkeerd zijn. Zoals je misschien weet staat ACT voor Acceptance and commitment therapy. Hieronder lees je in het kort waar deze therapievorm voor staat.

De beginselen van deze therapievorm in het kort verklaard

ACT is een vorm van geestelijke gezondheidszorg die enigszins afwijkt van andere vormen. Bij ACT is het namelijk lang niet altijd een doel op zich om klachten te verminderen of weg te nemen. Daarentegen worden aan cliënten technieken geleerd waarmee ze juist beter om kunnen gaan met de bestaande klachten. Het bestaan van die klachten moet dus ook geaccepteerd worden. Verder wordt aandacht besteed aan hoe je goed vorm kunt geven aan een positief doch reëel zelfbeeld en aan hoe je meer tijd en aandacht kunt besteden aan die dingen die je werkelijk belangrijk vindt.

act cursus

Voor wie is ACT therapie eigenlijk bedoeld?

In de eerste plaats kan ACT therapie uiteraard baat bieden aan mensen die grote of kleinere traumatische gebeurtenissen of andere problemen die ze in het leven tegenkomen kunnen accepteren en verwerken. In principe is ACT therapie dan ook zeker niet alleen nuttig voor mensen die reeds in therapie zijn en mogelijk depressiviteitsklachten hebben. Ook mensen die je niet als depressief zou kwalificeren kunnen profijt hebben van ACT therapie, want iedereen heeft natuurlijk weleens vervelende of zelfs traumatische gebeurtenissen meegemaakt.