september 19, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

act cursus

​​Hoe merk je dat iemand een verslaving heeft

Verslaving; een chronische, vaak recidiverende hersenziekte die leidt tot dwangmatig zoeken naar en gebruik van drugs, ondanks de schadelijke gevolgen. Het tast het beloningscentrum in de hersenen aan, waardoor je anders over jezelf en de wereld om je heen gaat denken. Zo kun je, bijvoorbeeld, ook denken dat je helemaal geen problemen hebt of wellicht helemaal geen hulp nodig hebt. Voor buitenstaanders kan het daarom nogal moeilijk zijn om over te gaan tot actie en aan de bel te trekken voor degene van wie zij houden. 

Twijfel je of jouw dierbare een verslaving heeft? Dan geeft CACN verslavingszorg je hieronder een aantal tekenen waaraan een verslaving kunt herkennen.

Hoe weet je of iemand een verslaving heeft

  • Vraag de persoon hoe vaak hij drugs gebruikt, of hij het gevoel heeft dat hij kan stoppen, en hoeveel het hem kost om high te worden. Sommige mensen hebben een tolerantie voor drugs opgebouwd en krijgen ontwenningsverschijnselen als ze de drugs niet gebruiken. Iemand die marihuana rookt, kan bijvoorbeeld erg onrustig en nerveus worden nadat hij een tijdje geen wiet heeft gerookt.
  • Een ander teken van verslaving is dat iemand er anders begint uit te zien. Ze kunnen een slechte hygiëne hebben en elke dag dezelfde kleren dragen. Ook kun je merken dat hun enthousiasme voor het leven steeds meer afneemt. Iemand die verslaafd is zal daarom vaak ook drugs gaan gebruiken voordat hij naar school of werk gaat of met vrienden afspreekt om dit enthousiasme weer terug te krijgen.
  • Sommige mensen hebben een tolerantie voor drugs opgebouwd en hebben ontwenningsverschijnselen als ze de drugs niet gebruiken. Iemand die marihuana rookt, kan bijvoorbeeld erg onrustig en nerveus worden nadat hij een tijdje geen wiet heeft gerookt.

Als je vermoedt dat iemand een verslaving heeft, praat er dan met hem of haar over. Dit is de eerste stap om hen te helpen hun leven om te gooien en weer beter te worden. Het is belangrijk dat ze weten dat je er voor ze bent als ze hulp nodig hebben. Als de persoon het er niet mee eens is dat hij of zij een probleem heeft en je weet niet goed hoe je hiermee om kunt gaan, vraag dan advies aan de huisarts of een specialist.