juli 23, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Wat te doen bij een afgebroken tand?

De kans bestaat dat er een stukje tand kan afbreken. En als dat gebeurt, is het belangrijk om te weten wat je moet doen. In het geval van een afgebroken tand moet je zo snel mogelijk jouw tandarts bellen. Afhankelijk van de ernst kunnen ze hem misschien repareren zonder een volledige tandheelkundige ingreep uit te voeren. In dit artikel leg ik alles uit wat je moet weten in verband met een afgebroken tand.

Wat is een afgebroken tand en wat zijn de symptomen?

Een afgebroken tand is een tandheelkundige noodsituatie die kan optreden wanneer tanden worden geraakt, gebeten of op een hard oppervlak vallen. De symptomen variƫren afhankelijk van de ernst van de breuk. In de meeste gevallen is er onmiddellijk pijn. Je kunt ook een breuk in de tand zien of er kan een bloeding uit het tandvlees optreden.

Hoe kan een tand afbreken?

Er zijn een paar manieren waarop een tand kan afbreken. Het kan gebeuren als de tanden worden geslagen, gebeten of op een hard oppervlak vallen. Denk bijvoorbeeld aan een val op de fiets, als een voorwerp in het gezicht komt of wanneer je verkeerd kauwt op een maaltijd. In de meeste gevallen is er onmiddellijk pijn. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een spoedtandarts Amsterdam.

Wat houdt een tandheelkundige ingreep precies in?

Bij de meeste tandheelkundige ingrepen wordt een gebroken of afgebroken tand gerepareerd. De tandarts maakt de plek eerst schoon en repareert de tand dan met een vulling of een kroon. Als de schade ernstiger is, moeten ze misschien het beschadigde deel van de tand verwijderen en vervangen door een tandheelkundig implantaat of een brug.

Is er iets met jouw gebit gebeurd of ben je op zoek naar een tandarts in het geval dat er wat gebeurd? Dan raad ik het aan om een kijkje te nemen op www.tthtandheelkunde.nl