juni 18, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Wat kan ik doen als ik te veel drink?

De generatie die opgroeit met het feit dat alcohol rijkelijk aanwezig moet zijn op een gezellige avond, dat zijn de millennials. Betekent dit, dat elke millennial niet kan stoppen met alcohol drinken? Is het raar als je als millennial nee zegt tegen alcohol? Wat is normaal alcoholgebruik, wat zijn de effecten op je lichaam en wanneer wordt het als een verslaving gezien?

Welke effecten voel je lichamelijk als je te veel drinkt?

Overal waar een TE voor staat is niet goed, daarom is te veel alcohol drinken ook niet goed. Ieder mens reageert anders op alcohol, waar de een al na 2 glazen spugend afhaakt, kan de ander misschien meer hebben. Alcohol gebruik heeft ook zijn grenzen, ga je die grens overheen dan kan dat diverse effecten veroorzaken, van een flinke kater tot zelfs misschien wel een alcoholvergiftiging.

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Net zoals ieder mens anders reageert op alcoholgebruik, zo reageert ook ieder mens anders op een verslaving en het behandeltraject als ze willen stoppen met drinken. Voordat je echt verslaafd bent doorloop je verschillende fases. De eerste fase wordt ook wel eens gezien als sociaal gebruik, dat je af en toe alcohol nuttigd. Wanneer dit steeds vaker is en je niet meer zonder dat alcoholgebruik kan en het je leven echt gaat beheersen, dan zit je in de vierde fase en is stoppen een stuk moeilijker dan in de vorige fases. Zelfstandig stoppen wordt dan ook afgeraden en is er juist gespecialiseerde zorg nodig, zoals verslavingszorg.