juni 24, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Wat is hoogbegaafdheid en hoe herken je het?

Misschien vraag je je wel eens af, ben ik hoogbegaafd? Deze vraag zal natuurlijk niet voor niks in je hoofd spoken. Hoogbegaafdheid houdt in, dat je meer kan dan de meeste mensen van jouw eigen leeftijd. Hierdoor heb je vaak een iq boven de 130, terwijl de iq van normaalbegaafde tussen de 80 en 100 zit. Door deze hoge iq heb je bepaalde kenmerken en struggles. Die kenmerken kunnen al op een hele jonge leeftijd uiten. Zo kan een kind sneller beginnen met praten en hebben ze een grotere woordenschat dan vele kinderen van dezelfde leeftijd.

Eigenschappen van hoogbegaafdheid

Er zijn bepaalde eigenschappen die veel voorkomen bij hoogbegaafden. Hierdoor kan een ouder, familielid en docent merken dat je eventueel hoogbegaafd bent. Maar het kan juist ook zijn dat deze eigenschappen nog gemaskeerd worden. Over het algemeen hebben hoogbegaafden een sterk niveau voor nieuwsgierigheid. Dit uit zich vaak in de manier van vragen en wat voor vragen ze stellen. Zo kan het zijn dat een kind vraagt om de griekse naam van een boom omdat dit uitdagender is dan de Nederlandse benaming. Ook wordt er vaak gezegd dat het een volwassene in een kinderlichaam is. Dit komt door de manier van denken en doen.

Wat moet je doen als je denkt dat je hoogbegaafd bent?

Als je de vermoeden hebt dat je hoogbegaafd bent kan je eens gaan kijken bij https://giftedpeople.eu. Hier staat namelijk heel veel informatie over wat je dan eventueel kan doen. Ten eerste is het belangrijk om je vermoedens bespreekbaar te maken aan je ouders en leerkracht. Als hun ook het vermoeden hebben kan je een project beginnen om te controleren of je dit ook daadwerkelijk bent. Meestal houdt het in dat je een iq test moet maken om te controleren of je een hoger iq hebt en om andere dingen uit te sluiten