juni 18, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Wat is EMDR?

Het meemaken van een ongeluk kan soms heel erg vervelend zijn. Het is echt een schokkende ervaring die je even moet verwerken. Het verwerken kan soms heel erg lang duren en sommige mensen blijven last houden. De mensen blijven last houden van een schokkende ervaring en dit kan heel erg vervelend zijn. Wanneer je last blijft houden van een schokkende ervaring na bijvoorbeeld een ongeluk, spreekt men ook wel van een trauma. EMDR is een hele bekende therapie en het staat ook echt voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie werd in 1989 bedacht en werd verder ontwikkeld tot een volwaardige therapeutische methode.

Er zijn meerdere onderzoeken naar EMDR gedaan en het blijkt dat het ook echt helpt. Cli├źnten die een schokkende ervaring hebben meegemaakt zeggen baat te hebben bij EMDR therapie. Veel mensen zijn naar een paar sessies al in staat om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Wil jij weten hoe deze methode precies werkt? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.

Hoe werkt EMDR?

Bij EMDR vraagt de therapeut altijd om aan de gebeurtenis terug te denken. Hierbij ook de bijhorende gedachten, gevoelens en beelden. Dit doet de therapeut om meer informatie te ontvangen over het trauma en het ongeluk. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart en dit kan best wel lang duren. Hierbij vraagt de therapeut opnieuw om de gebeurtenis naar voren te halen, maar nu gebruikt de therapeut een afleidende stimulus. Dit is vaak de hand van de therapeut en deze haalt de therapeut meerdere keren langs het gezicht. Na iedere set met oogbewegingen wordt er gevraagd naar de meest opvallende ervaring. De oogbewegingen worden sets genoemd en meestal wordt er gebruik gemaakt van 25 verschillende sets.

Wat zijn de effecten?

Je wilt natuurlijk ook wel de effecten weten en dit kunnen er behoorlijk veel zijn. De sets met oogbewegingen moeten ervoor zorgen dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt op deze manier makkelijker om aan het ongeluk terug te denken en dat is natuurlijk een grote overwinning. De herinneringsbeelden kunnen door EMDR ook flink veranderen en het kan bijvoorbeeld wat duidelijker worden. Wil jij ook EMDR therapie volgen? Dan is het belangrijk om een psycholoog te vinden en dit kan vaak eenvoudig via het internet. Vergelijk de verschillende psychologen met elkaar en zoek een psycholoog die het beste bij jou past.