juni 24, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Waar moet je op letten bij een infrarood sauna?

Wie een infraroodsauna wil aanschaffen, ziet misschien nogal wat beren op de weg. Bijvoorbeeld wat er aan energieaansluiting nodig is. Of wat de kosten zijn als het apparaat ermee stopt. Laten wij die beren voor je wegjagen: waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een infrarood sauna voor thuis en hoe kun je je voorbereiden op het slechtste scenario?

Hoe zit het met de garantie?

Een infraroodcabine ga je voor langere tijd gebruiken. Het is niet een object dat je voor de sier koopt of voor eenmalig gebruik. Een beetje nadenken over de lange termijn is daarom helemaal niet gek. Voor je een infraroodsauna aanschaft, is het slim om je te verdiepen in de garantieperiode. En hoe zit het met de lampen, als de infraroodstralers vervangen moeten worden, wat zijn daar de kosten van? Dus niet alleen de aanschafprijs is een dilemma, ook de kosten die je daarna (wellicht) krijgt, kun je het beste in kaart brengen.

En zijn er extra aansluitingen nodig?

Voor je een sauna koopt, wil je zeker weten dat de stroomvoorziening in je woning afdoende is. De meeste sauna’s zijn, zoals ze dat zo mooi zeggen, plug and play: de stekker erin en hij doet het. Uiteraard als de sauna goed geïnstalleerd is. Je hebt geen krachtstroom nodig, soms een aparte groep. Dat is afhankelijk van hoeveel apparaten er op de groep zijn aangesloten. Twijfel je? Een adviseur kan je vertellen hoe dit allemaal zit.

Heb je er eigenlijk wel ruimte voor?

Afhankelijk van hoeveel mensen er tegelijkertijd in de sauna gaan, koop je een één- of meerpersoonssauna. Voor de kleinste modellen heb je iets meer dan een vierkante meter nodig. Wil je een tweepersoons, dan is hij iets groter. Mocht je een kamer over hebben, dan is er sowieso niets aan de hand. Mocht je de sauna in je slaapkamer willen zetten, dan is een paar vierkante meters dus genoeg.

Is de straling eigenlijk slecht voor je?

In tegenstelling tot de straling van de zon, is de straling van een infraroodlamp niet slecht voor je. Dat komt omdat er geen UV in de straling zit. Het is dus ook niet zo dat je bruin wordt, in de infraroodsauna. Dus mocht dit een beer op de weg zijn, die is zo weggejaagd. Een sauna is er puur voor je welbehagen!