juni 24, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Scleralenzen

Scleralenzen

Waarvoor kun je scleralenzen gebruiken?

Scleralenzen kregen de voorbije jaren veel aandacht omdat ze geschikt bleken om er diverse oogaandoeningen ‘mee te lijf te gaan’. Oorspronkelijk zijn ze namelijk ontwikkeld om mensen met de oogaandoening keratoconus te helpen, maar gelukkig hebben de scleralenzen nog meer voordelen. In dit blog lees je meer over de verschillende toepassingen van scleralenzen, en dat is meer dan alleen het corrigeren van het zichtvermogen. Keratoconus Mensen met keratoconus hebben een onregelmatig gevormd hoornvlies, waardoor hun zicht ernstig wordt aangetast. Scleralenzen bieden hen een uitstekende oplossing, omdat het een koepelvormige lens is die het hoornvlies volledig bedekt. Hierdoor wordt het zicht verbeterd, worden de onregelmatigheden van het hoornvlies gecorrigeerd en biedt de lens meer kijkcomfort.

Droge ogen

Mensen met droge ogen hebben vaak last van irritatie en andere ongemak aan hun ogen. Scleralenzen fungeren bij de ogen van die mensen als een soort vochtreservoir; er wordt een laagje vocht tussen de lens en het hoornvlies gecreëerd. Zo kunnen de ogen vochtig blijven en zijn ze een prima oplossing voor wie last heeft van droge ogen.

Corneale littekens en post-refractieve chirurgie

Scleralenzen kunnen ook worden gebruikt om het zicht te verbeteren bij mensen met corneale littekens of bij mensen die refractieve chirurgie hebben ondergaan, zoals LASIK. Door het creëren van een glad en regelmatig oppervlak voor het hoornvlies, kunnen scleralenzen het zicht van deze patiënten helpen herstellen.

Astigmatisme

Astigmatisme is een veelvoorkomende oogafwijking waarbij het hoornvlies of de ooglens een onregelmatige vorm heeft. Dat kan leiden tot vervormd zicht. Scleralenzen kunnen astigmatisme corrigeren door een uniforme focus op het netvlies te creëren. Het resultaat is een helderder en scherper zicht.

Oplossing voor sport en andere activiteiten

Scleralenzen bieden vrijwel altijd heel goed zicht, zelfs tijdens intense fysieke activiteiten. Daardoor zijn ze populair bij sporters en mensen die een actieve levensstijl leiden. De lenzen zitten stabiel op het oog en bieden helder zicht, zelfs bij snelle bewegingen.

Scleralenzen: meer dan alleen zichtcorrectie

Het gebruik van scleralenzen gaat dus verder dan alleen zichtcorrectie. Ze kunnen een aanzienlijke kijkverbetering bieden voor mensen met verschillende oogaandoeningen en kunnen het dagelijks leven van mensen aanzienlijk verlichten. Als je last hebt van één van de hierboven genoemde oogaandoeningen, is het de moeite waard om een gesprek met een optometrist of oogarts aan te gaan om te kijken of scleralenzen voor jou een geschikte optie zijn. Meer blogs lezen over handige hulpmiddelen die het leven veraangenamen? Klik dan op de link voor ons blogoverzicht.