juni 24, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Praktische tips voor als je overweegt een ijsbad te kopen

Je hebt vast weleens gehoord van de legendarische Wim Hof, oftewel “The Iceman”. De man stapt zonder probleem in bevroren wateren en heeft zelfs in de winter een halve marathon op blote voeten voltooid. Door zijn ademhalingstechnieken en blootstelling aan kou claimt hij allerlei gezondheidsvoordelen. Nu zie je zelf ook wel wat in die Wim Hof-methode en overweeg je een ijsbad aan te schaffen. Maar waar dien je op te letten? We geven je vijf tips.

Kies voor een betrouwbare verkoper

Wil je een eigen ijsbad kopen? Kijk dan goed met wie je zaken doet. Er zijn namelijk behoorlijk wat aanbieders op de markt die zich voordoen als de enige echte goede ijsbadverkoper, maar in werkelijkheid niet betrouwbaar blijken te zijn. Check de reviews van de verkoper, lees de ervaringen van anderen en laat je niet verleiden door aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Wees kritisch in je keuze want een foutieve constructie of een lek in het bad kan ernstige gevolgen hebben.

Kies de ideale afmeting

IJsbaden zijn er in verschillende afmetingen. Kies een bad dat groot genoeg is om in te zitten en liggen, maar weet ook dat hoe groter het bad is, hoe meer ijs je nodig hebt zodat het geheel ook daadwerkelijk koud genoeg blijft voor een effectieve koude-training. Daarnaast moet het bad wel in je huis of tuin passen. Meet daarom de beschikbare ruimte op voordat je tot aankoop overgaat. Kies een plek waar het water niet in de weg staat en de bodem stabiel en vlak genoeg is.

De juiste materialen

Een ijsbad bestaat uit een isolerend buiten omhulsel en een waterdichte binnenbak. Kies voor duurzame materialen om te voorkomen dat het buitenbad bijvoorbeeld na een jaar al kapot gaat. De binnenbak bestaat meestal uit PE (Polyethyleen), dit materiaal is sterk, 100% waterdicht en makkelijk te reinigen. Zorg dat er aan weerszijden van het bad stevige handgrepen bevestigd zijn die het transport makkelijk maken.

Een betrouwbare ijsmachine

Een ijsbad koel je af met ijs. Vooraf handmatig ijsblokjes invriezen is een optie, maar een ijsmachine vergemakkelijkt het allemaal. Het is efficiënter en de temperatuur is makkelijker te controleren. Ga voor een ijsmachine die speciaal gemaakt is voor de ijsbad-industrie en altijd voldoende ijs op voorraad heeft om snel af te kunnen koelen.

Onderhoud

Een ijsbad kopen is één ding, het onderhoud ervan een ander. Zodra het water eruit is, moet het bad om de vijf keer grondig gereinigd worden. Ook is het van belang om de waterkwaliteit goed op peil te houden en de pH-waarde regelmatig te meten. Om de hygiëne te waarborgen, is het verstandig om een deksel op het bad te leggen wanneer het niet gebruikt wordt.

Samenvattend

Als je een ijsbad wilt kopen zijn er een aantal belangrijke factoren waar je op dient te letten, zoals de betrouwbaarheid van de verkoper, goede afmetingen van het bad, materiaalkeuze, een betrouwbare ijsmachine en goed onderhoud. Door dit stappenplan nauwkeurig te volgen, kan je veilig en effectief aan de slag met de Wim Hof-methode en dan kan je straks ook op blote voeten die halve marathon voltooien. Kortom, geniet van een unieke ervaring en wordt gezonder en sterker dankzij het ijsbad.

Bron: tactivrecovery.com/nl/home