Je hebt waarschijnlijk reclames gezien waarin Olympisch zwemmer Michael Phelps vertelde hoe een online psycholoog hem heeft geholpen. De advertentie is voor Talkspace, een app waarmee je op je smartphone berichten kunt uitwisselen met een therapeut.
Er zijn veel andere online therapiesites en apps, zoals 7 Cups of Tea en Betterhelp. Sommigen van hen bieden abonnementsplannen waarmee u regelmatig video-afspraken met uw therapeut kunt plannen, terwijl anderen onbeperkte e-mailcommunicatie bieden.
En hoewel veel mensen verlichting hebben gevonden door toegang te krijgen tot behandeling vanuit het comfort van hun eigen huis, maken anderen zich zorgen over de vraag of onlinebehandeling misschien te riskant is.
Een van de grootste zorgen over online therapie is dat therapeuten niet de mogelijkheid hebben om de patiënt te observeren – iets dat meestal een integraal onderdeel is van een beoordeling en diagnose. De toon van de stem, lichaamstaal en algehele houding geven inzicht in het welzijn van een individu.
Een belangrijk onderdeel van effectieve therapie betreft de relatie tussen de therapeut en de patiënt. En online therapie is onpersoonlijk (en vaak is het volledig anoniem). Zoveel mensen hebben hun bezorgdheid geuit over de vraag of digitale communicatie vaardigheden, hulpmiddelen en genezende kracht kan bieden aan individuen die naar een scherm staren.
Meer
Hoe jij merkt dat je teveel magnesium hebt
Advies bij het vinden van een mediator in Ede
Psycholoog Elst: de juiste psycholoog vinden