juni 24, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Keratoconus: wat nu?

Wat zijn de gevolgen van keratoconus?

Heb je onlangs te horen gekregen dat de problemen die je aan je ogen ondervindt het gevolg zijn van keratoconus? Dan wil je natuurlijk wel weten wat nu de gevolgen voor je zijn. Daarom hebben we hierover een blog geschreven om je te informeren, en misschien ook wel gerust te stellen.

Wat is keratoconus

Keratoconus is een progressieve oogaandoening die bij de meeste mensen in de puberteit begint. Zij hebben een hoornvlies dat afwijkt van normaal wat inhoudt dat het geen mooie bolvorm heeft, maar is uitgezakt. Soms is het hoornvlies zelfs kegelvormig. De oorzaak hiervan is een afwijkende structuur van het hoornvliesweefsel. Het verliest hierdoor zijn stevigheid. Keratoconus kan optreden bij 1 oog of 2 ogen. Maar in de meeste gevallen bij beide ogen. Omdat het hoornvlies het belangrijkste lichtbrekende onderdeel van het oog is, heeft keratoconus flinke gevolgen voor het gezichtsvermogen.

Wat zijn de gevolgen van keratoconus?

De mogelijke gevolgen van keratoconus kunnen zijn:
  • De uitstulping in het hoornvlies veroorzaakt bijziendheid en een onregelmatige, vaak ellipsvormige, oogbol
  • Verminderd zicht met zo nu en dan spookbeelden of dubbelzicht
  • Soms eczeem, astma of hooikoorts
  • Keratoconus kan zo’n 10 tot 20 jaar worden voortgezet tot de progressie geleidelijk stopt
  • Lichtverstrooiing, lichtgevoeligheid (fotofobie)
  • Halo’s zien

Minder goed zien

Andere gevolgen van keratoconus zijn dat op bepaalde gebieden de sterkte van de conus in het oog toeneemt. Dat komt dan doordat die daar sterker is gekromd dan in de rest van het hoornvlies. Door de conus ontstaat dan een hoge negatieve sterkte, terwijl de sterkte bij de rest van het hoornvlies niet tot nauwelijks verandert. Je ziet dan schaduwen aan de onderkant van letters en voorwerpen. Die schaduwen zijn dan zelfs ook nog veel beter te zien als je door één oog kijkt. Dat schaduwen zien heeft een nadelig effect op de contrastgevoeligheid van wat je ziet. En als de keratoconus wat verder gevorderd is, kan het ook zijn dat je slechter gaat zien. Het probleem bij keratoconus is dat het pas laat wordt ontdekt dat je het hebt, omdat je langzaamaan aan één oog slechter gaat zien. Dan rinkelen er helaas nog geen alarmbellen.