juni 24, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Hoog laag bed – goed voor verzorgers en liggenden

Hét grote verschil met een gewoon bed is dat je een hoog laag bed kunt verstellen. En dan niet alleen de hoofd- en rugzijde wat omhoog trekken maar het hele bed omhoog en omlaag laten gaan. Het is een bed dat voortgekomen is uit de thuiszorg. Een ergonomische bedhoogte dient namelijk ook de thuiszorg die dan niet gekromd het werk hoeft te doen en zo zich vrijwaart van rugklachten. Voor de bed-liggen is het liftsysteem ook heel handig. Want als je wakker bent geworden en je wilt het bed uit terwijl dat moeilijk gaat door je knieën, dan lift je je bed gewoon omhoog zodat de uitstap veel gemakkelijker wordt. Veel voordelen dus.

Het hoog laag bed als comfortabele slaapplek

Zo’n bed hoeft absoluut niet de looks te hebben van een klinisch ziekenhuisbed. Je kunt zo’n bed als een- of tweepersoons uitvoering kopen en niet op luxe hoeven in te boeten. Zo zijn er prachtige gecapitonneerde box-springs of klassieke bedden met mooie hoofdpanelen. Aan comfort heeft een hoog laag bed ook geen tekorten. Je vindt ze in hout, leer en stof, deelbaar en met rug-, knie en voetverstelling. 

Functies van een hoog laag bed

Meestal heeft het bed het volgende in huis:

  • Verstelbaar in hoogte, aan een enkele of aan beide bed-kanten
  • Sta-op functie
  • Voet- en hoofd verstelling
  • Deelbaar
  • Verrijdbaar

Bij een tweepersoonsbed is het mogelijk een hoog laag systeem in te bouwen voor één bed-helft. Er zijn ook hoog laag bedden die als twijfelaars zijn uitgevoerd (tot 120 cm breed). In elk geval ziet zo’n bed er net zo mooi uit als een gewoon bed.

Veel system mogelijkheden

Een hoog laag bed heeft nogal wat flexibele mogelijkheden. Soms is het handig om een helft van een tweepersoonsbed even los te halen van de andere helft. Door de verrijdbaarheid (wielen met rem) is dat mogelijk terwijl je gewoon op bed kunt blijven liggen. Een zijde van het bed kan voorzien zijn van het hoog laag systeem en het andere helemaal niet. Een eventueel hoofdpaneel is nooit vastgezet aan het onderbed om de verrijdbaarheid van het bed zo gemakkelijk mogelijk te houden. Het hoog laag systeem helpt trouwens ook bij het opmaken van de bedden. Bukken is niet meer nodig. Bij het samenstellen van het bed wordt je heup booghoogte gemeten en daar wordt het bed dan op aangepast. Wil het opstaan echt moeilijk? Dan kan er een sta-op functie worden ingebouwd. En er zijn ook varianten die extra hoog getild kunnen worden. Het matras is stevig zodat je beter kunt draaien. Eventuele accessoires zoals een draai buddy of een papegaai kunnen helpen met het draaien.

Niet alleen voor ouderen

Een hoog laag bed hoeft niet alleen voor ouderen een verlichting te zijn. In elke fase van je leven kun je er profijt van hebben. Jongeren met rugklachten hebben er zo baat bij. Ook een beginnende handicap kan de last al doen verlichten voordat de handicap ernstiger wordt. Het schoonmaken van, en het verzorgen aan het bed is voor de hulp een uitkomst. Soms dekt je zorgverzekeraar (deels) de kosten van zo’n verstelbaar bed van www.zorgbedonline.nl.