juni 18, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Het nut van bekken fysiotherapie

Er zijn veel vormen voor een therapeutische behandeling. Zo is de bekken fysiotherapie een officieel geregistreerde specialisatie binnen het gebied van de fysiotherapie. Zowel mannen, vrouwen en kinderen hebben soms klachten waarbij een bekkenfysiotherapeut kan helpen. Ze hebben klachten rondom het bekkengebied. De bekkenfysiotherapeut zal zich op die mensen richten die klachten hebben in het bekken, buik, bekkenbodem en lage rug. Veel van die klachten zijn te verhelpen. Er zijn echter veel personen die het moeilijk vinden, door schaamte, om hiermee bij een zorgverlener aan te kloppen. Doen ze dat wel, dan kan het leven weer prettiger worden.

De bekkenbodem

Het is een spierlaag die zich onder in het bekken bevind. Het is de spierlaag die de blaas met de urinebuis, baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Het zijn deze spieren in de bekkenbodem die ervoor zorgen dat de urine, winden en ontlasting kunnen ontsnappen of opgehouden kunnen worden. Deze spieren dragen bij aan stabiliteit en seksualiteit.

De oefeningen tijdens de fysiotherapie

Het doel van een bekkenfysiotherapeut is dat je de spieren rondom je bekken leert herkennen, ontspannen en te trainen. In veel gevallen wordt er door een bekkenfysiotherapeut gebruik gemaakt van veel verschillende soorten speciale apparatuur. Hij zal je vanaf het eerste bezoek adviezen geven over je houding, toiletgedrag, drink- en eetgedrag, belasting en ondersteunende hulpmiddelen. Je zou bijvoorbeeld bij klachten gebruik kunnen maken van een bekkenband. Ga tijdig naar een bekkenfysiotherapeut als je klachten hebt en schaam je niet. Je moet ervan uitgaan dat je zeker niet zijn eerste klant bent en ook zeker niet de laatste.