juni 24, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Een gezonder leven met quercetine

Gezond leven staat al tijden op de agenda van menig persoon, maar de laatste jaren neemt de aandacht voor natuurlijke gezondheid en supplementen alleen maar toe. Iedereen die zich verdiept in gezondheid, ziet dat voeding en de voedingsstoffen die we hieruit halen een belangrijke basis zijn voor onze gezondheid. Buiten het nuttigen van gezonde voeding, vullen we waar nodig ons lichaam aan met supplementen uit natuurlijke bronnen. Quercetine is een plantaardig supplement dat je lichaam ondersteunt in het gezond blijven.

Goed voor jezelf zorgen met voeding

Voeding hebben we nodig om gezond te blijven en ons lichaam de kracht te geven om virussen te bestrijden waar we dagelijks aan blootgesteld worden. Van een simpele verkoudheid tot griep en meer, je lichaam bestrijdt het virus sneller en herstelt beter wanneer het beschikt over de juiste middelen. Quercetine is een antioxidant en een flavonoïde die in veel voeding te vinden is. Het is welbekend dat antioxidanten goed zijn voor je lichaam. Flavonoïden bevorderen de pigmentatie van je lijf en bij planten zie je dit terug door hun heldere kleuren. Ook van deze groep wordt steeds meer bekend hoe belangrijk deze zijn voor ons lichaam.’

De vele voordelen van quercetine

Naast gezond eten, een goede nachtrust en het vermijden van stress, kan het nemen van quercetine een belangrijke bijdrage aan je immuunsysteem zijn. Het ondersteunt de aanmaak van mitochondriën, welke de cellen ondersteunen en je voorzien van extra energie. Voor mensen die dagelijks veel energie nodig hebben door bijvoorbeeld sport op hoog atletisch niveau of lichamelijk zware beroepen als hoveniers en stratenmakers, kan dit een belangrijke aanvulling zijn.

Verder kan quercetine een hoop positieve invloed hebben op je bloedvaten en de risico’s op hart- en vaatziekten verminderen. De ontstekingsremmende werking, beschermt de vaatwanden en verstevigt deze waardoor de minder doorlaatbaar worden. De wanden worden elastischer en dit kan de bloeddruk verlagen. Ook heeft het een verhogende werking op het ‘goede’ HDL-cholesterol en verlaagt het ‘slechte’ LDL-cholesterol, waardoor dus je algehele cholesterolwaarde verlaagd wordt. En dit verlaagt op lange termijn de kans op hart- en vaatziekten drastisch. 

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan hoe deze specifieke voedingsstof kan helpen bij de bestrijding van virussen en het herstel na infectie. In het verleden werd het middel gebruikt bij de bestrijding en voorkoming van onder andere het Zika virus en Ebola. Nu wordt er nog onderzocht of het kan helpen ter voorkoming van besmetting met COVID-19 en de ondersteuning van herstel bij long COVID patiënten. Het lijkt er op dat mensen sneller genezen van een virusinfectie en profiteren van de ontstekingsremmende werking.

Van nature kun je quercetine vinden in veel voeding zoals appels, boerenkool, citrusvruchten, thee, rode wijn en cranberry’s. Met deze voeding in je dagelijkse patroon, krijg je maximaal 40 mg in je systeem. De dosering waar je echt profijt van zou hebben, ligt tussen de quercetine 500 mg en 1000 mg per dag. Het is lastig om dit allemaal uit voeding alleen te halen. Je zou dan absurde hoeveelheden moeten eten. Dit verschil kan dus aangevuld worden met natuurlijke supplementen. Ook ter bevordering van de opname van vitamine C en zink door het lijf.