juni 18, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

De invloed van slaap op de kind

De meeste volwassenen weten hoe belangrijk het is om goed te slapen. Na een nacht goed slapen zit je stukken lekkerder in je vel en krijg je veel meer gedaan. Je bent minder negatief en reageert minder snel gefrustreerd op anderen. Het is ook door de positeive effecten van een goede nachtrust dat veel ouders op tijd naar bed gaan. Waar veel ouders dan tegen aanlopen is dat de kinderen het hier niet mee eens zijn en beweren dat zij minder slaap nodig hebben. Dit is absoluut niet waar en in dit artikel leggen we uit waarom.

Het lichaam is nog volop in ontwikkeling

Een van de redenen waarom het voor een kind van groot belang is dat hij of zij voldoende slaapt, is omdat het lichaam nog volop in ontwikkeling is. Tijdens het slapen krijgt het lichaam de kans om te herstellen en ook te groeien. Vooral voor en tijdens de pubertijd is het daarom eigenlijk belangrijk dat er voldoende wordt geslapen. 

De hersenen zijn nog in ontwikkeling

Om ervoor te zorgen dat de hersenen zich goed ontwikkelen, is het ook belangrijk dat er voldoende geslapen wordt. Tijdens het slapen hebben de hersenen de tijd om de opgedane indrukken te verwerken. Als er niet voldoende wordt geslapen, dan is hier niet genoeg de tijd voor en wordt informatie niet op de juiste manier opgeslagen. Dit resulteert in een slechter geheugen en vermoeidheid gedurende de dag. Dit terwijl zowel een slecht geheugen en vermoeidheid kan zorgen voor slechte leerprestaties. Probeer je kind er daarom van te overtuigen dat het belangrijk is om goed te slapen. Mocht je kind om wat voor reden dan ook niet in slaap komen, dan kun je overwegen om een slaaptherapeut kind in te schakelen. Hij of zij kijkt samen met het kind naar waar het probleem ontstaat en lost het op.