juni 18, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

Bronnen van plantaardige omega 3-vetzuren

De laatste jaren is steeds meer bekend geworden over het belang van omega 3-vetzuren. Veel mensen weten dat vette vissoorten hier rijk aan zijn. Welke andere producten deze vetzuren bevatten is echter minder bekend. We zullen vandaag diverse plantaardige opties voor omega 3-vetzuren bespreken, die ook geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten.

Plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren

Zaden en zaadolie

Zaden zijn bijvoorbeeld een goede bron van plantaardige omega 3-vetzuren. De beste keuzes hierbij zijn lijnzaad hennepzaad en chiazaden. Ook lijnzaadolie is rijk aan omega 3-vetzuren. Het nadeel is wel dat je deze olie niet mag verwarmen, omdat de goede vetzuren dan verdwijnen. Deze olie kun je het beste gebruiken als dressing voor salades. 

Omega 3-vetzuren komen ook voor in raapzaadolie en soja-olie, tarwekiem-olie en plantaardige (dieet)margarine. Het nadeel van deze bronnen is dat je er slechts kleine hoeveelheden van eet. 100 gram lijnzaad klinkt niet veel, maar je zult merken dat je dit niet zo makkelijk in een keer opeet, laat staan dat je dit elke dag doet. 

Noten

Een andere goede bron van omega 3-vetzuren zijn walnoten. Zij bevatten 18 keer meer omega 3-vetzuren dan bijvoorbeeld amandelen en pinda’s.

Groente

Groene groentes zoals broccoli, kool, spruitjes en spinazie bevatten ook omega 3-vetzuren. Van deze producten eet je gemakkelijker een grotere hoeveelheid, maar ze bevatten aanzienlijk minder omega 3-vetzuren dan zaden. Voordeel is wel dat deze groentes veel minder calorieën bevatten dan amandelen en pinda’s, die vergelijkbare hoeveelheden omega 3-vetzuren bevatten. 

Algenolie

Tot slot zijn er bepaalde algen die omega 3-vetzuren bevatten. Dit is nog een vrij onbekende bron omdat men pas kort geleden begonnen is dit commercieel te kweken en op de markt te brengen. Dat speelt ook een rol bij de prijs, maar wellicht zal deze zakken als het winnen van algenolie wat verder ontwikkeld is en op grote schaal toegepast kan worden.

Een groot voordeel is dat capsules met algenolie geen oprispingen geven die een visgeur en smaak hebben, iets dan een duidelijk nadeel is van visoliecapsules.

Conclusie

Er zijn diverse plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren, al leveren die minder dan de bekende dierlijke bronnen.

Aanbevolen: probeer Testa plantaardige Omega-3 DHA & EPA 15 dagen voor slechts €7,50 Je zult dus iets meer aandacht voor de inname van deze essentiële stoffen moeten hebben om ervoor te zorgen dat je als vegetariër of veganist voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt.  Dankzij het feit dat er tegenwoordig omega 3-algenolie op de markt wordt gebracht is het een stuk gemakkelijker om aan de behoefte van je lichaam te voldoen.