juni 24, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

beschermd wonen

Beschermd wonen Friesland

Als op jezelf wonen niet mogelijk is

Op jezelf wonen lijkt zo normaal, maar dat is het lang niet altijd voor iedereen. Het kan zijn dat je in Friesland woont en een bepaalde verstandelijke beperking of een psychische aandoening hebt. Het kan dan bijzonder lastig zijn om op de conventionele manier op jezelf te wonen. In die situatie is beschermd wonen in Friesland de ideale oplossing. In dit blog lees je alles over beschermd wonen en hoe dit jou helpt met het opnieuw invullen van het leven.

Beschermd wonen in Friesland

Bij beschermd wonen in Friesland woon je in een groepswoning waar je ten alle tijden je eigen ruimte hebt. Hier kun je je altijd terugtrekken en je kunt er je eigen spullen in kwijt. Overige ruimtes zoals de woonkamer, keuken en douche, deel je met je medebewoners. Je zorgt met z’n allen voor het huishouden en er is de mogelijkheid om samen te eten. Met je begeleiders maak je hier afspraken over. Zo overleg je tijdens het huiskameroverleg verschillende praktische zaken. Daarnaast kun je overdag gewoon naar je werk, studie of welke dagbesteding je dan ook hebt. De zorg die wordt aangeboden wordt volledig toegespitst op de persoon. Zo leer je met beschermd wonen weer een zinvol leven op te bouwen in Friesland.

Begeleiding in 8 leefgebieden

Zodra je beschermd gaat wonen in Friesland, wordt er een begeleidingsplan gemaakt. In dat plan worden 8 leefgebieden opgesteld die structuur en duidelijkheid creëren. Zodoende weten jij, je medebewoners en je begeleiders waar jullie aan toe zijn. We onderscheiden hierin de volgende leefgebieden.

  • Huisvesting
  • Financiën
  • Praktisch functioneren
  • Sociaal functioneren
  • Psychisch functioneren
  • Lichamelijk functioneren
  • Dagbesteding
  • Zingeving

Waar mogelijk zelfstandig

Met beschermd wonen in Friesland krijg je verschillende vaardigheden aangeleerd. Je leert onder andere koken, financiële zaken regelen en het aangaan van sociale contacten. Zo kom je als bewoner steeds zelfstandiger in het leven te staan. Met je persoonlijke begeleider werk je zodoende aan je persoonlijk doelen en behoeftes.

Ga voor een professional

Wil je beschermd gaan wonen in Friesland? Dan is het altijd aan te raden om voor een gecertificeerde professional te gaan. Kies voor een ISO-gecertificeerde zorginstelling voor beschermd wonen in Friesland om er zeker van te zijn dat je bij een professionele instelling terecht komt.

Wil jij jouw ervaringen met beschermd wonen delen? Laat het ons weten via het contactformulier.