juni 19, 2024

gezond petra

Alles over gezond leven

4 tips om gaatjes te voorkomen

Gebitsproblemen niemand wilt dat en zeker geen gaatjes. Als je een gaatje hebt is dat zo’n naar gevoel en moet je er gelijk iets aan laten doen, voordat je gaatje groter wordt. Wil je liever gaatjes voorkomen? Lees dan de 4 tips die hieronder staan.

1. Poets je tanden met fluoridetandpasta

De fluoride in tandpasta zorgt ervoor dat je tandglazuur versterkt wordt, als je tandglazuur versterkt is dan kan je tandbederf voorkomen. En dus ook gaatjes. Ook is het belangrijk om je tanden 2 keer per dag te poetsen en dan ook goed poetsen. 2 minuten je tanden poetsen is voldoende. Je tandvlees moet je zeker niet vergeten met poetsen, als je die vergeet dan krijg je ontstoken tandvlees en dat wil je niet. 

2. Flossen

Flossen is de sleutel om geen gaatjes te krijgen. Door alleen te poetsen bereik je niet alle plekken in je mond, daarom is het goed om te flossen zodat je het vuil ook tussen je tanden haalt. Om je tanden lekker schoon te houden is het goed als je minimaal 1 keer per dag flost. Met flossen kan je ook achterhalen of je tandvlees ontstoken is. Als je tandvlees gaat bloeden, nadat je daar hebt geflost dan is je tandvlees op die plek ontstoken. 

3. tanden poetsen na het eten

Je zou denken dat het niet erg is als je nadat je iets gegeten hebt dat je even snel je tanden gaat poetsen. Nou dat is het dus wel. Als je gegeten hebt dan komen er suikers en zuren in je mond en die tasten je tandglazuur aan. Als je direct na het eten je tanden gaat poetsen, dan tasten de suikers en de zuren je tandglazuur alleen nog maar meer aan. Het beste is om 30 minuten tot 60 minuten te wachten met het poetsen van je tanden, nadat je gegeten hebt. 

4. Tandarts

De belangrijkste tip is om naar de tandarts te gaan. Die kan namelijk zien of je een gaatje krijgt en of je er al eentje hebt. De tandarts kan ook je gebit reinigen en dat zorgt ervoor dat je minder snel gaatjes krijgt. Het beste is om één keer in het half jaar je gebit te laten checken door je tandarts, maar één keer in één jaar is ook prima.